Berikut disenaraikan 12 pilihan makanan menguatkan daya ingatan minda
Madu
madu adalah makanan yang berkhasiat dan mengandungi pelbagai jenis vitamin,mineral,protien,antiseptik serta enzim bagi meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental.
manisan madu ini seeloknya diminum 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam atau dicampur bersama-sama minuman lain sebagai pengganti gula
nutrisi semula jadi ini mengandungi pelbagai zat galian penting seperti kalsium,sulfur,fosforus,zat besi,karbon,magnesium,potassium,kuprum dan belerang untuk kesihatan fizikal dan mental. Malah berkesan merawat penyakit mental dan menghindari kepenatan otak berkerja seperti berfikir,membaca serta merancang
Kacang Merah
kandungan vitamin B1 dalam kacang merah amat diperlukan otak terutama dalam proses sintesis asetilkolina dimana ia mempengaruhi ingatan. Ia juga mampu menyumbang kepada faktor kecacatan fungsi mental berkaitan dengan peningkatan usia
Daging Burung Merpati
Daging ini banyak digunakan oleh pengamal bijak pandai islam dan melayu dulu kala. Kekayaan kandungan protein,lemak,kalsium,fosforus dan kalori amat efektif meningkatankan kecerdasan terutamanya bagi kanak-kanak
Telur
Pakar kesihatan mengakui telur makana bermanfaat menambah kekuatan otak kerana lengkap dengan protein,mineral,vitamin,kalsium,kuprum,magnesium,fosforus,kalium,sulfur,natrium,klorin,zat besi,air serta bahan aktif tambahan.Bahagian kuning telur pula padat dengan kandungan kolin atau zat membantu perkembangan memori dan daya ingat serta berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal serta minda.
Bayam
pengambilan bayam tiga kali sehari mampu mengembalikan dan menanjamkan daya ingatan. Ini kerana daunnya yang hijau gelap tinggi dengan kandungan mineral dan vitamin seperti vitamin E dan K
Susu dan Yogurt
Susu dan Yogurt mampu mengenyangkan kerana mengandungi protein dan karbohidrat yang bertukar kepada sumber tenaga bagi keperluan otak. Dua jenis nutrisi ini penting bagi pertumbuhan jaringan otak,neurotransmitter dan enzim kerana makanan dari produk susu mengandungi protein dan vitamin B yang tinggi.
selain itu ia juga dapat mempertajamkan ingatan,membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi 3 unsur semula jadi iaitu keju,lemak dan air yang bagus untuk merangsang pertumbuhan badan serta otak.sekurang-kurangnya minumlah segelas susu pada sebelah pagi dan malam kerana ia turut berkhasiat untuk merawat kesihatan umum.
Salmon
Ikan salmon berlemak dikatakan makana berkhasit untuk otak kerana kekayaan lemak omega-3 DHA dan EPA. semua itu penting bagi merangsang pertumbuhan fungsi otak.
Beri
Amalan memakan beri akan mengutakan fungsi otak yang semakin berkurangan akibat pertambahan usia. Ini kerana semua jenis beri seperti beri hitam,beri biru,strawberi ,rasberi, kranberi dan ceri kaya dengan nutrisi berguna untuk tubuh khususnya di bahagian otak
Coklat
kelebihan kandungan antioksida di dalam coklat merangsang aliran darah ke otak. secara tidak langsung otak akan lebih berfungsi menerima data.
coklat juga kaya dengan kandungan kafein memberi ketajaman minda.cuba amalkan sekurang-kurangnya 1/3 anus sehari dan lihat hasilnya.
Oat
oat kaya dengan sumber vitamin B dan potassium,Omega-3, folat dan kalium yang mampu menyediakan tenaga atau bahan bakar untuk keperluan otak.
Bijirin itu juga mengandungi serat agar membantu otk berfungsi dengan baik.oat boleh dimakan bersama-sama susu panas atau dimasukkan ke dalam pelbagai menu masakan.
Halia
Penggunaan halia dalam masakan atau dimakan mentah amat mustajab untuk mengatasi masalah lupa dan alpa. ia juga berfungsi merawat pening kepala, sakit perut,batuk mahupun gatal-gatal.
Kismis
kismis mengandungi zat besi membina darah bagi memastikan bekalan oksigen mencukupi disalurkan ke otak. kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa,lembab atau mengalami kelemahan dalam berfikir. kismis bukan saja boleh dimakan begitu saja, tapi dimasukkan dalam masakan.
Madu
madu adalah makanan yang berkhasiat dan mengandungi pelbagai jenis vitamin,mineral,protien,antiseptik serta enzim bagi meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental.
manisan madu ini seeloknya diminum 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam atau dicampur bersama-sama minuman lain sebagai pengganti gula
nutrisi semula jadi ini mengandungi pelbagai zat galian penting seperti kalsium,sulfur,fosforus,zat besi,karbon,magnesium,potassium,kuprum dan belerang untuk kesihatan fizikal dan mental. Malah berkesan merawat penyakit mental dan menghindari kepenatan otak berkerja seperti berfikir,membaca serta merancang
Kacang Merah
kandungan vitamin B1 dalam kacang merah amat diperlukan otak terutama dalam proses sintesis asetilkolina dimana ia mempengaruhi ingatan. Ia juga mampu menyumbang kepada faktor kecacatan fungsi mental berkaitan dengan peningkatan usia
Daging Burung Merpati
Daging ini banyak digunakan oleh pengamal bijak pandai islam dan melayu dulu kala. Kekayaan kandungan protein,lemak,kalsium,fosforus dan kalori amat efektif meningkatankan kecerdasan terutamanya bagi kanak-kanak
Telur
Pakar kesihatan mengakui telur makana bermanfaat menambah kekuatan otak kerana lengkap dengan protein,mineral,vitamin,kalsium,kuprum,magnesium,fosforus,kalium,sulfur,natrium,klorin,zat besi,air serta bahan aktif tambahan.Bahagian kuning telur pula padat dengan kandungan kolin atau zat membantu perkembangan memori dan daya ingat serta berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal serta minda.
Bayam
pengambilan bayam tiga kali sehari mampu mengembalikan dan menanjamkan daya ingatan. Ini kerana daunnya yang hijau gelap tinggi dengan kandungan mineral dan vitamin seperti vitamin E dan K
Susu dan Yogurt
Susu dan Yogurt mampu mengenyangkan kerana mengandungi protein dan karbohidrat yang bertukar kepada sumber tenaga bagi keperluan otak. Dua jenis nutrisi ini penting bagi pertumbuhan jaringan otak,neurotransmitter dan enzim kerana makanan dari produk susu mengandungi protein dan vitamin B yang tinggi.
selain itu ia juga dapat mempertajamkan ingatan,membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi 3 unsur semula jadi iaitu keju,lemak dan air yang bagus untuk merangsang pertumbuhan badan serta otak.sekurang-kurangnya minumlah segelas susu pada sebelah pagi dan malam kerana ia turut berkhasiat untuk merawat kesihatan umum.
Salmon
Ikan salmon berlemak dikatakan makana berkhasit untuk otak kerana kekayaan lemak omega-3 DHA dan EPA. semua itu penting bagi merangsang pertumbuhan fungsi otak.
Beri
Amalan memakan beri akan mengutakan fungsi otak yang semakin berkurangan akibat pertambahan usia. Ini kerana semua jenis beri seperti beri hitam,beri biru,strawberi ,rasberi, kranberi dan ceri kaya dengan nutrisi berguna untuk tubuh khususnya di bahagian otak
Coklat
kelebihan kandungan antioksida di dalam coklat merangsang aliran darah ke otak. secara tidak langsung otak akan lebih berfungsi menerima data.
coklat juga kaya dengan kandungan kafein memberi ketajaman minda.cuba amalkan sekurang-kurangnya 1/3 anus sehari dan lihat hasilnya.
Oat
oat kaya dengan sumber vitamin B dan potassium,Omega-3, folat dan kalium yang mampu menyediakan tenaga atau bahan bakar untuk keperluan otak.
Bijirin itu juga mengandungi serat agar membantu otk berfungsi dengan baik.oat boleh dimakan bersama-sama susu panas atau dimasukkan ke dalam pelbagai menu masakan.
Halia
Penggunaan halia dalam masakan atau dimakan mentah amat mustajab untuk mengatasi masalah lupa dan alpa. ia juga berfungsi merawat pening kepala, sakit perut,batuk mahupun gatal-gatal.
Kismis
kismis mengandungi zat besi membina darah bagi memastikan bekalan oksigen mencukupi disalurkan ke otak. kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa,lembab atau mengalami kelemahan dalam berfikir. kismis bukan saja boleh dimakan begitu saja, tapi dimasukkan dalam masakan.
No comments:
Post a Comment