Saturday, April 27, 2013

Penyediaan Makanan


Penyediaan makanan yang tidak sihat menyebabkan seseorang mendapat keracunan makanan.Nyatakan bagaimana penyediaan makanan yang tidak sihat dan implikasainya kepada tubuh badan seseorang.
Pendahuluan                                                                                                                                      Makanan merupakan salah satu sumber penting dalam kehidupan manusia,Penyediaan makanan yang tidak sihat menyebabkan seseorang mendapat keracunan makanan dan lain-lain penyakit berbahaya yang boleh membawa kepada maut.  
No.
Isi
Huraian

Cara Penyediaan Makanan Yang Tidak Sihat

1
Pengendali makanan yang tidak prihatin tentang kebersihan
>Menjalankan kerja-kerja pengendalian makanan dengan tangan yang kotor,kuku yang kotor dan panjang,rambut tidak terurus serta tidak memakai pakaian yang sesuai.
>Mereka membiarkan premis makanan atau tempat menjual makanan mereka tidak terurus dan kotor.
> Tidak menutup makanan dengan betul
>memegang,menyentuh makanan semasa mengendalikan atau menjual makanan.
>Merokok dan meludah semasa menyediakan ataau mengendalikan makanan
>Makanan tidak dimasak dengan sempurna.
>Sewaktu proses memasak,tangan,peralatan memasak seperti papan pemotong serta kain pemmbersih mungkin tercemar dengan bakteria dari bahan mentah
2
Penggunaan Bahan Kimia
>Penggunaan bahan seperti asid borik,logam berat dan racun serangga.
>Penyediaan makanan menggunakan bahan kimia dengan lebih banyak seperti pengawet makanan.
>menggunakan bahan-bahan perasa yang mengandungi banyak bahan kimia yang berbahaya
3
Penyimpanan Makanan
>Penyimpanan makanan di dalam zon berbahaya
>Makanan yang disediakan awal tidak disimpan dengan baik dan dengan cara yang betul
>Pembungkusan yang tidak sempurna
>Penyediaan makanan terlampau lama sebelum makan
>Membiarkan makanan terdedah kepada suhu yang terlampau tinggi yang menyebabkan bakteria mudah tumbuh dan pemanasan makanan yang tidak mencukupi









Kesan Negatif Penyediaan Makanan Yang Tidak Sihat

1
Keracunan Makanan
>Bakteria Bacillus Cereus yang menyebabkan cirit-birit dan muntah.
>Clostridium Perfingens ialah bakteria yang paling cepat membiak dalam makanan yang disimpan pada suhu bilik atau makanan yang disejukan perlahan-lahan.
>Clostridium Botulinum ialah bakteria yang menghasilkan bahan toksin dalam keadaan tiada O2 seperti makanan berkaleng dan makanan salai.
>Listeria Monocytogens  yang biasannya dalam susu tidak dapat dipasteurkan,produk tenusu,daging mentah,makanan laut dan ikan
2
Tumbesaran terjejas
>menyebabkan pertumbuhan tulang dalam badan terjejas akibat pengambilan makanan yang kurang kalsium,iron dan zink
>Pengambilan bahan kimia yang dimasukkan dalam penyediaan makanan telah menyebabkan nutrient-nutrient penting dalam badan telah dimusnahkan dan membantutkan tumbesaran dalam badan
3
Boleh Membawa Maut
>Penyediaan makanan yang tidak sihat mempunyai banyak bahan yang menyebabkan keracunan makanan dan penyakit berbahaya.
>Keracunan makanan dan penyakit berbahaya yang disebabkan oleh penyediaan makanan yang tidak sihat boleh mengundang maut

No comments:

Post a Comment

Lilypie Kids Birthday tickers