Penyediaan
makanan yang tidak sihat menyebabkan seseorang mendapat keracunan makanan.Nyatakan bagaimana penyediaan makanan yang
tidak sihat dan implikasainya kepada tubuh badan seseorang.
Pendahuluan
Makanan merupakan salah satu sumber penting dalam kehidupan
manusia,Penyediaan makanan yang tidak sihat menyebabkan seseorang mendapat
keracunan makanan dan lain-lain penyakit berbahaya yang boleh membawa kepada
maut.
No.
|
Isi
|
Huraian
|
|
Cara
Penyediaan Makanan Yang Tidak Sihat
|
|
1
|
Pengendali makanan yang tidak prihatin
tentang kebersihan
|
>Menjalankan kerja-kerja
pengendalian makanan dengan tangan yang kotor,kuku yang kotor dan
panjang,rambut tidak terurus serta tidak memakai pakaian yang sesuai.
>Mereka membiarkan premis makanan
atau tempat menjual makanan mereka tidak terurus dan kotor.
> Tidak menutup makanan dengan
betul
>memegang,menyentuh makanan semasa
mengendalikan atau menjual makanan.
>Merokok dan meludah semasa
menyediakan ataau mengendalikan makanan
>Makanan tidak dimasak dengan
sempurna.
>Sewaktu proses
memasak,tangan,peralatan memasak seperti papan pemotong serta kain pemmbersih
mungkin tercemar dengan bakteria dari bahan mentah
|
2
|
Penggunaan
Bahan Kimia
|
>Penggunaan bahan seperti asid borik,logam berat dan racun
serangga.
>Penyediaan makanan menggunakan
bahan kimia dengan lebih banyak seperti pengawet
makanan.
>menggunakan bahan-bahan perasa
yang mengandungi banyak bahan kimia yang berbahaya
|
3
|
Penyimpanan
Makanan
|
>Penyimpanan makanan di dalam zon
berbahaya
>Makanan yang disediakan awal tidak
disimpan dengan baik dan dengan cara yang betul
>Pembungkusan yang tidak sempurna
>Penyediaan makanan terlampau lama
sebelum makan
>Membiarkan makanan terdedah kepada
suhu yang terlampau tinggi yang menyebabkan bakteria mudah tumbuh dan
pemanasan makanan yang tidak mencukupi
|
|
Kesan
Negatif Penyediaan Makanan Yang Tidak Sihat
|
|
1
|
Keracunan
Makanan
|
>Bakteria Bacillus Cereus yang menyebabkan cirit-birit dan muntah.
>Clostridium Perfingens ialah bakteria yang paling cepat membiak
dalam makanan yang disimpan pada suhu bilik atau makanan yang disejukan
perlahan-lahan.
>Clostridium Botulinum ialah bakteria yang menghasilkan bahan
toksin dalam keadaan tiada O2
seperti makanan berkaleng dan makanan salai.
>Listeria Monocytogens yang
biasannya dalam susu tidak dapat dipasteurkan,produk tenusu,daging
mentah,makanan laut dan ikan
|
2
|
Tumbesaran
terjejas
|
>menyebabkan pertumbuhan tulang
dalam badan terjejas akibat pengambilan makanan yang kurang kalsium,iron dan
zink
>Pengambilan bahan kimia yang
dimasukkan dalam penyediaan makanan telah menyebabkan nutrient-nutrient
penting dalam badan telah dimusnahkan dan membantutkan tumbesaran dalam badan
|
3
|
Boleh
Membawa Maut
|
>Penyediaan makanan yang tidak
sihat mempunyai banyak bahan yang menyebabkan keracunan makanan dan penyakit
berbahaya.
>Keracunan makanan dan penyakit
berbahaya yang disebabkan oleh penyediaan makanan yang tidak sihat boleh
mengundang maut
|
No comments:
Post a Comment